Matkailu ja matkailun kehittäminen ovat ottaneet Kainuun maakunnassa isoja harppauksia lähihistoriassa. Yhä useammat suomalaiset, mutta myös ulkomaalaiset, matkailijat ovat löytäneet Kainuun matkailukohteena. Matkailun kehittämisessä eivät kuitenkaan riitä pelkät kauniit maisemat – matkailijat tarvitsevat myös aktiviteettia. Tämä Kainuussa on huomattu, mistä maakunnan kehittyvä tapahtumatarjonta osaltaan kieliikin. Monipuolisesta tapahtumatarjonnasta osansa saavat toki samalla myös maakunnan ympärivuotiset asukkaat.
Seuraavaksi käymme hieman läpi Kainuun tapahtumia – osa perinteikkäitä ja valtakunnallisesti, jopa kansainvälisesti, tunnettuja, osa taas hieman tuoreempia lisäyksiä maakunnan tapahtumakirjoon.
Kainuun uusinta tarjontaa tapahtumarintamalla edustaa VuokattiFest, joka järjestetään ensimmäistä kertaa huhtikuussa 2017. Festivaalin tavoitteena on toimia aikaisena lähtölaukauksena kotimaiselle festarikaudelle, ja siinä se kieltämättä ajankohtansa puolesta onnistuu. VuokattiFest järjestetään Katinkulta Areenalla, ja sen kaikkien aikojen ensimmäiseen artistikattaukseen kuuluvat muun muassa suursuosittu Haloo Helsinki!, joka tekee paluunsa keikkalavoille juuri tällä festivaalilla, sekä Jari Sillanpää.
Taidemusiikin tarjonta on Kainuussa yllättävänkin mittavaa. Kansallisesti ja kansainvälisestikin tunnettu Kuhmon kamarimusiikki sai pienimuotoisen alkunsa jo vuonna 1970 Seppo Kimasen ajatuksesta. Kävijämäärältään kyseessä on maakunnan selkeästi suurin yksittäinen festivaali, ja Suomen mittakaavassakin viidenneksi suurin myytyjen pääsylippujen muodossa mitattuna. Kuhmon kamarimusiikki kuuluu Finland Festivals -tapahtumien piiriin.
Kainuun musiikkijuhlat on vielä melko tuore tuttavuus maakunnan musiikkitapahtumien saralla. Ensimmäistä kertaa tämä populaariin musiikkiin keskittynyt festivaali järjestettiin vuonna 2014, mutta se on lyhyessä ajassa vakiinnuttanut paikkansa maakunnan tapahtumatarjonnassa. Kainuun musiikkijuhlat järjestetään aivan Kajaanin keskustan kupeessa, kauniin Kruununpuodinmäen puiston maisemissa. Vuonna 2017 festivaali järjestetään heinäkuussa kolmipäiväisenä, ja artistikiinnitysten joukossa on sellaisia nimiä kuin Mikael Gabriel, Chisu, Vesala, Disco Ensemble ja Teflon Brothers.
Barokki soi -festivaali edustaa nimensä mukaisesti barokkimusiikkia. Vuonna 2016 festivaali järjestettiin jo kuudennen kerran, mutta vuoden 2017 festivaalin kohtalo on ilmeisesti vielä vaakalaudalla, ainakin tätä kirjoitettaessa. Toisin kuin usein luullaan, niin kutsutun korkeakulttuurin rahoitus on hyvin harvoin vakaalla pohjalla, ja myös Barokki soi on kärsinyt rahoituksen epävarmuudesta historiansa saatossa.
Muista maakunnassa järjestävistä musiikillisista tapahtumista voidaan mainita ainakin Kaukametsän kulttuuri- ja kongressikeskuksen yhdessä Kainuun ammattiopiston konservatorion kanssa järjestämät klassisen ja jazz-musiikin konsertit. Kaukametsän salissa konsertoivat usein myös kotimaisen viihdemusiikin tähdet ympäri vuoden. Historiasta voidaan nostaa esiin Vihreät Niityt ja Kainuun Jazzkevät, jotka olivat varsin tunnettuja kainuulaisia musiikkitapahtumia – kumpainenkin ainakin toistaiseksi historiaa, valitettavasti.
Valtakunnallisestikin erittäin laajalti tunnustusta saanut Kajaanin runoviikko sai alkunsa jo vuonna 1976, jolloin se ensimmäisen kerran järjestettiin. Alkujaan laaja-alainen sanataiteen tapahtuma tunnettiin nimellä Sana ja sävel. Tapahtuman taustalla on vahvasti erään Kainuun kaikkien aikojen merkittävimmän henkilön, Eino Leinon, henkinen perintö. Tapahtumajärjestelyissä onkin erittäin keskeinen osa Kainuun Eino Leino -seuralla.
Kajaanin runoviikon kesto on tätä nykyä viisi päivää. Nämä päivät täyttyvät keskenään hyvin erilaisista tapahtumista, joita kuitenkin yhdistää kytkös runouteen ja sanataiteeseen. Tapahtumista voidaan mainita esimerkiksi joka toinen vuosi järjestettävä Veikko Sinisalo -kilpailu, jossa valitaan vuoden nuori lausuja. Vuodesta 2004 lähtien runoviikolla on ollut ohjelmassa Runokiven paljastus. Luonnollisesti myös Eino Leino -iltamat ovat erottamaton osa tapahtumaa.
Kajaani Tanssii -tapahtuma on sekin varsin perinteikäs tapahtuma, sillä nyt menossa on jo tanssitapahtuman kolmas vuosikymmen. Ensimmäinen Kajaani Tanssii näki päivänvalon 1991. Tapahtuman keskiössä on koreografiakatselmus, joka kerää nykyisin puoleensa paljon myös kansainvälisiä osajanottajia. Tapahtuman taiteellisena johtajana on toiminut suurimman osan sen historiaa vuodesta 1996 lähtien Minna Palokangas. Kajaani Tanssii -tapahtuman profiiliin kuuluu, että se edustaa tanssitaidetta hyvin monipuolisesti.
Muutoin maakunnan kulttuuritarjontaan tuovat oman panoksensa lukuisat kulttuuri-instituutiot. Näistä voidaan mainita esimerkiksi Kajaanin kaupunginteatteri, joka virallisesti perustettiin vuonna 1969. Teatteritoiminnan historia Kainuun pääkaupungissa on toki pidempi. Kaupunginteatterin merkittävimpiä produktioita ja samalla ehkäpä taiteellisesti kunnianhimoisimpia ovat olleet Kristian Smedsin ohjaamat näytelmät Kainuu-trilogiasta. Kaupungin teatteritarjontaa täydentävät ammattijohtoinen Kajaanin Harrastajateatteri sekä kesäisin Vuolijoen kesäteatteri.
Kainuun muista teattereista esiin voidaan nostaa ainakin Hyrynsalmen harrastajateatteri, Paltamon kesäteatteri, Puolangan Askanmäen kesäteatteri, Suomussalmen Teatteri Retikka sekä Sotkamon Teatteri Havukka. Yksin Kajaanin harteilla ei siis teatteritarjonta Kainuussa lepää.
Suomi on lukuisten museoiden maa, ja muun muassa Museokortti on tehnyt näyttelyvierailuista entistä suositumpaa vapaa-ajanvietettä monille. Myös Kainuussa toimii useita museoita, osa kesäisin, osa ympäri vuoden, osa ammattimaisesti hoidettuja, osa harrastajavoimin ylläpidettyjä. Maakunnassa on myös muita näyttelyitä järjestäviä tahoja, kuten hyrynsalmelainen Mustarinda-seura.
Kainuun museo on Kainuun maakuntamuseo, joka toimii Kajaanissa. Museo perustettiin jo 1930, ja sen perusnäyttely maakuntamuseoille tyypilliseen tapaan keskittyy Kainuun maakunnan historiaan ja kulttuuriin. Erityisen tarkastelun alla on Kajaanin kaupungin historia sekä talous- ja sosiaalihistoria muun muassa maakunnalle ennen niin tärkeän tervantuotannon kautta. Vaihtelut näyttelyt kuuluvat tietenkin myös museon repertuaariin.
Kajaanin taidemuseo toimii arkkitehti Eino Pitkäsen suunnittelemassa vanhassa poliisitalossa. Taidemuseo perustettiin melko myöhään, vuonna 1993. Taidemuseon näyttelytoiminta on hyvin aktiivista ja monipuolista, ja varsinkin kesänäyttelyt keräävät paljon kävijöitä. Museoon on vapaa pääsy. Vuoden 2017 kesänäyttelynä on graafikko Juho Karjalaisen 70-vuotisjuhlanäyttely.